|
 
INDEX
O CBBiH
Novac BiH
Kursna lista
Odnosi s javnošću
   
 Saopštenja za javnost
 Govori i prezentacije
 Novina CBBiH
 Audio zapisi konferencija za predstavnike medija
 Promotivni materijal o KM
 Pristup informacijama
Platni sistemi CBBiH
Odnosi sa EU
Odnosi sa MFI
Banke u BiH
Statistika
Edukacijski materijal
Publikacije
Linkovi
Kontakti
Oglasi
Tenderi
Mapa straniceA+  Pomoć?  PDF  Štampaj
Novčanica od 200 KM u opticaju
Sarajevo, 15.05.2002. 

Nova bh. novcanica od 200 konvertibilnih maraka simbolicno je puštena u opticaj 15. maja 2002. godine na promociji održanoj u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Odluku o štampanju nove novcanice donijelo je Upravno vijece Centralne banke BiH. Predvideno je da ce se štampati ukupno šest miliona komada novcanica, od kojih je prva kolicina od tri miliona komada novcanica od 200 KM stigla u Centralnu banku BiH, dok ce preostala tri miliona novcanica biti isporucena u CBBiH u narednim mjesecima.
Na licu nove bh. novcanice nalazi se lik Ive Andrica, poznatog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a na nalicju novcanice je most na Drini, motiv iz njegovog romana "Na Drini cuprija". I na ovoj novcanici se ravnopravno koriste oba pisma, i latinica i cirilica, no za razliku svih prethodnih, manjih apoena novcanica KM, nova novcanica je štampana u jednoj varijanti dizajna, jedinstvenoj za cijelu BiH. Odluku o dizajnu novcanice od 200 KM donijelo je Upravno vijece Centralne banke BiH, a Predsjedništvo BiH je odobrilo tu odluku. "Ovo je novcanica takoder ima snažne veze sa eurom. To je jako dobro za BiH, jer Evropa je mjesto gdje leži buducnost Bosne i Hercegovine. Prva veza je naravno da je nova novcanica vezana za euro currency board aranžmanom. Nova novcanica od 200 KM vrijedi 102,25 eura. Druga veza sa eurom je slika mosta na poledini novcanice, a most je prisutan i na novcanicama eura. Mislim da je ovo nocanica na koju Bosna i Hercegovina može biti ponosna", rekao je guverner Peter Nicholl na promociji novcanice od 200 KM, održane 15. maja. Predsjedavajuci Predsjedništva BiH Beriz Belkic je pozdravio sve prisutne i naglasio da je izdavanje novcanice od 200 KM samo jedan u nizu uspješnih zadataka koje je Centralna banka BiH obavila do sada. "Centralna banka predstavlja jednu od najsnažnijih podrški za opredjeljenje stranih investitora za BiH održavajuci stabilnu valutu i nisku inflaciju", rekao je Belkic
Novcanicu od 200 KM štampa austrijska kompanija Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH (OeBS), koja je odabrana na osnovu medunarodnog tendera. Dizajner novcanice je Robert Kalina, covjek ciji se dizajn takoder nalazi na novcanicama eura. "Nova novcanica od 200 KM je po sigurnosnim elementima skoro jednaka novcanicama eura, tako da je ona jedna od najsofisticiranijih i najzašticenijih novcanica na tržištu! Prilikom izrade novcanica uspio sam kreirati važne dijelove tako da sam sa njima zadovoljio dizajnerske, ali i sigurnosne zahtjeve. Tako, nova novcanica nije samo lijepa, nego ju je veoma teško i krivotvoriti - cak i uz najmoderniju opremu", rekao je Kalina na promociji novcanice.
Sigurnosni elementi novcanice od 200 KM, po kojima ce gradani prepoznavati ovu novcanicu, su vodeni žig, na kojem je naslikan most na Drini, specijalna srebrna folija, reljefna štampa, zaštitna nit i providni znak. Specijalna srebrna folija je upotrijebljena na licu novcanice, a grb Bosne i Hercegovine je ispupcen, što omogucava slijepim licima prepoznavanje novcanice. Reljefna štampa se na pojedinim dijelovima novcanice može osjetiti vrhovima prstiju. Zaštitna nit pokazuje vrijednost apoena, a kada se promatra pod ultraljubicastim svjetlom, sija u duginim bojama. Providni znak je grb Bosne i Hercegovine koji se vidi u cjelosti, kada se novcanica drži na svjetlu.
U cilju informiranja bh. javnosti, Centralna banka BiH je štampala 10.000 plakata i 100.000 letaka da bi se informirali gradani, preduzeca i institucije o sigurnosnim karakteristikama nove novcanice.Služba za odnose s javnošcu
Almir Salihovic
 
 
 
Mailing lista
  Unesite vašu email adresu
 
Pristup registrima u CBBiH
Dokumenti
  Godišnji izvještaj za 2014. godinu
  Mjesečni ekonomski pregled, februar 2016.
  Izvještaj o finansijskoj stabilnosti za 2014. godinu
  Mjesečni bilans stanja, april 2016.
  Bilten 4, 2015. (oktobar - decembar)
  Finansijski izvještaji na dan 31. marta 2016.
  Popis blokiranih računa pravnih subjekata, maj 2016.
Kursna lista za dan 28.05.2016.
EUR 1 1.955830
USD 1 1.751280
CHF 1 1.767103
 Kompletna kursna lista
Posljednje izmjene
  Guverner CBBiH prisustvuje Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i Zapadnog Balkana i Turske u Briselu
  Ambasador IR Iran posjetio CBBiH
  CBBiH redizajnira web stranicu
  U CBBiH uspostavljen Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima (HRMIS)
  Odabrani tekstovi iz mjesečnih novina
Uslovi korištenja