Ambasadori Slovenije i Japana u nastupnoj posjeti CBBiH

Sarajevo, 24.5.2018.

U odvojenim posjetama, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić primio je danas, 24.5.2018. godine, u nastupne posjete ambasadoricu Slovenije u BiH Nj.E. gđu Zoricu Bukinac i ambasadora Japana u BiH Nj.E. Hideyuki Sakamotoa.

Guverner Softić je s ambasadorima razmijenio informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru kao i trenutnim i planiranim aktivnostima CBBiH.

Tokom razgovora, guverner dr. Softić je iskoristio priliku da upozna ambasadore s najnovijim makroekonomskim indikatorima za BiH te modelom i provedbom monetarne politike. Guverner Softić ukazao je na činjenicu da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH, kao i da su od uvođenja valutnog odbora do danas zabilježena kontinuirana pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih indikatora i indikatora koji se odnose na bankarski sektor u BiH.

Takođe, tokom razgovora guverner je sagovornike upoznao s aktivnostima vezano za saradnju s MMF-om te obavezama koje je CBBiH preuzela u procesu euroatlantskih integracija BiH.


Newsletter CBBiH