CBBiH u Mostaru obilježila Svjetski dan štednje

Mostar, 28. 10. 2019.

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. 10. 2019. godine, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u objektu Glavne jedinice Mostar organizovana je posjeta učenika JU „Šesta osnovna škola Mostar“ i učenika Gimnazije fra Grge Martića Mostar.  

Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom „Mala škola novca“, dok su srednjškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji.Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana. 

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“, te za srednjoškolce brošura „Saznaj sve o novcu“ i letak pod nazivom „Šta je štednja?“. 

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine. 

Takođe, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskoga dana štednje u Palama (29.10.), Brčkom (30.10.), Banjaluci (31.10.) i Sarajevu (1.11.). 

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).

 


Newsletter CBBiH