Jedinstveni dizajn za najmlađu novčanicu

14.5.2021

Modernog i upečatljivog dizajna, novčanica od 200 konvertibilnih maraka zvanično je puštena u opticaj 15. maja 2002. godine. Najveći apoen domaće valute dizajnirao je renomirani austrijski dizajner Robert Kalina koji je zaslužan i za dizajn novčanica eura, kao i novčanica nekih drugih zemalja.

Portret Ive Andrića, poznatog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, dominira na licu novčanice od 200 KM, dok se na naličju nalazi most na Drini, motiv iz njegovog romana „Na Drini ćuprija“. Novčanica 200 KM je jedinstvena jer je, za razliku od manjih apoena, štampana u jednoj varijanti dizajna za cijelu BiH. Na ovoj novčanici ravnopravno su zastupljeni latinica i ćirilica.

Štampana je u austrijskoj kompaniji Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH (OeBS) i ima sedam zaštitnih obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe opreme, odnosno koja su namijenjena za provjeru od strane građana: vodeni znak, zaštitna nit, prozirni registar, duboka štampa, iridiscentna traka, prikriveni broj i optički promjenjiva boja. Osim navedenih, postoje i druga zaštitna obilježja za čiju provjeru je potrebna odgovarajuća oprema, kao što su mikrotekst te ultraljubičasta i infracrvena svojstva.

Na licu novčanice 200 KM nalazi se i srebrna folija sa ispupčenim grbom Bosne i Hercegovine, koja olakšava prepoznavanje ove novčanice slijepim i slabovidnim licima.


Newsletter CBBiH