VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: CBBiH JE KLJUČNI FAKTOR MAKROEKONOMSKE STABILNOSTI DRŽAVE

27.9.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravio je danas, 27. 9. 2022. godine, u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH).

 U razgovoru sa guvernerom CBBiH dr. Senadom Softićem, visoki predstavnik je naglasio da je CBBiH, kao državna institucija uspostavljena Aneksom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ključni faktor stabilnosti države te da kontinuitet njenog rada, neometano izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza i politička nezavisnost ne smiju biti dovedeni u pitanje.

 “CBBiH je ove godine obilježila 25 godina uspješnog rada. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje je održana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. U takvim vremenima, uz specifične unutrašnje prilike, CBBiH je morala ulagati iznimne napore kako bi, uz monetarnu stabilnost, očuvala nezavisnost i kredibilitet institucije. Upravo zbog okolnosti u zemlji, u prošlosti, a i trenutno, valutni odbor i stabilnost koju ova vrsta monetarne politike pruža pokazali su se kao najprikladnije rješenje za BiH. Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine i tako će biti i u narednom periodu,“ izjavio je u razgovoru guverner Softić.

Vrijeme pred nama je vrijeme novih izazova. CBBiH će nastaviti djelovati u okviru svog mandata i nastojati na sve buduće izazove, adekvatno odgovoriti, uz unapređenje svog poslovanja i zadržavanje kredibiliteta i povjerenja kao najdragocjenije imovine koju CBBiH ima.Newsletter CBBiH