Guvernerka Selimović razgovarala sa delegacijom Misije USAID-a u BiH

24.1.2024

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Jasmina Selimović, sa saradnicima, sastala se danas 24. 1. 2024. godine sa delegacijom Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini koju je predvodila direktorica Courtney Chubb.

Delegacija USAID-a poželjela je guvernerki CBBiH uspjeh u radu i u vođenju institucije, a tokom razgovora iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom, te želja za jednako uspješnom budućom saradnjom.

USAID podržava aktivnosti CBBiH na polju modernizacije platnih sistema sa fokusom na izgradnji modernog sistema za instant plaćanja (TIPS) i integraciju u sistem plaćanja eurozone (SEPA), što je jedna od prioritetnih aktivnosti CBBiH. Proces pridruživanja SEPA području i uvezivanje sa platnim sistemima EU od suštinskog je značaja za dalji razvoj platnih sistema, te općenito za ekonomiju Bosne i Hercegovine. Realizacijom ovih aktivnosti biće stvorene značajne prilike, ali i koristi kako za privredu, građane i institucije BiH, tako i za bosanskohercegovačku dijasporu.

Guvernerka Selimović je zahvalila USAID-u na podršci, te istakla da će CBBiH nastaviti raditi na unaprjeđenju poslovnih procesa i daljem usklađivanju sa evropskim standardima.Newsletter CBBiH