Гувернерка Селимовић учествовала на 8. Глобалном сусрету Sustainable Banking and Finance Network

13.9.2024.

Гувернерка Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ), др Јасмина Селимовић присуствовала је 8. Глобалном сусрету чланица, посматрача и партнера Sustainable Banking and Finance Network – SBFN, који је одржан у Рио де Женеиру, Бразил, 11. и 12. септембра 2024. године.

Током дводневних састанака, чланице и партнери SBFN осврнули су се на досадашња постигнућа и дефинисали кључне смјерове за будући рад у областима нових финансијских инструмената за одрживо финансирање, тржишта зелених обaвезница и развоја даљег оквира за одрживо пословање, с посебним акцентом на инструменте мјерења, праћења и извјештавања везане за SBFN Оквир за мјерење и методологију.

Тим je поводом гувернерка др Јасмина Селимовић изјавила: „Као пуноправна чланица, Централна банка Босне и Херцеговине је први пут имала прилику учествовати на Глобалном сусрету чланица, посматрача и партнера Sustainable Banking and Finance Network и на тај начин допринијети глобалном дијалогу о одрживом финансирању. Ова нам прилика омогућава да подијелимо наша искуства и изазове у вези с развојем одрживих финансијских пракси, као и да учимо од других чланова SBFN, како бисмо унаприједили наше активности и политике у овој области.”

Сусрети ове врсте одржавају се сваке двије године. SBFN постоји од 2012. године и тренутно окупља 56 чланица из 72 земље. Скупу у Бразилу, који се одржава на маргинама Радне групе Г20 за Sustainable Finance and Climate Change, присуствују представници из више од 60 земаља – гувернери централних банака, челници регулаторних агенција и банкарских удружења, као и представници водећих међународних мрежа и тијела за постављање стандарда у области одрживог финансирања. Организатори и домаћини сусрета су Централна банка Бразила и Бразилска асоцијација банака (FEBRABAN), уз подршку Међународне финансијске корпорације (IFC), чланице Групације Свјетске банке.