ЦББиХ разочарана неприхватањем иницијативе за пренос надлежности над банкарском супервизијом

14.12.2005.

Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) разочарана је ставом посланика Народне скупштине Републике Српске којим се не прихвата иницијатива ЦББиХ за пренос надлежности над банкарском супервизијом са ентитетских агенција за банкарство на ЦББиХ.

„Јучерашња одлука посланика, те ранији закључак Владе Републике Српске којим се одбија трансфер надлежности над банкарском супервизијом, разочаравајући су и показују да политика не жели посматрати ово као професионално питање“, нагласио је гувернер ЦББиХ Кемал Козарић.

„Наша иницијатива за преносом овласти над банкарскоsм супервизијом мотивисана је искључиво жељом да се банкарском систему БиХ да нови квалитет кроз унапређење супервизије и тиме боља услуга за грађане БиХ. Нажалост, овдје је присутна замјена теза. Влада Републике Српске понаша се као да је у банкама искључиво њен новац, а не новац грађана, односно депозитара“, рекао је Козарић, додавши да је ЦББиХ централни дио банкарског система у земљи и независна државна институција свих комерцијалних банака у земљи која је до сада све повјерене задатке успјешно извршавала. Такође, сва домаћа безготовинска плаћања која компаније и грађани обављају у комерцијалним банкама широм земље поравнавају се кроз платни систем чији је власник ЦББиХ, која и управља њиме. Стога би било сасвим логично и да банкарска супервизија буде пренесена на ЦББиХ, закључио је гувернер.

Незаустављиви процес окрупњавања банкарског сектора БиХ, такође, говори у прилог преносу овласти над банкарском супервизијом у ЦББиХ. „Банкарски сектор у БиХ је цјеловит. Комерцијалне банке послују у оба бх. ентитета, а процес окрупњавања банака би могао довести до тога да остану свега двије до три банке са сједиштем у Републици Српској, чиме би досадашњи начин финансирања Агенције за банкарство РС постао неодржив, а трошкови пословања би били пренесени на терет ентитетског буџета“, нагласио је Козарић.

Постојање Агенције за осигурање депозита БиХ примјер је успјешног преношења банкарске активности с ентитетског на државни ниво, што је обављено без проблема и политичких спутавања. Успјешна трансформација шеме осигурања депозита препозната је и од стране бх. грађана о чему говоре и подаци о константном расту депозита грађана који су само у периоду од октобра 2004. године до октобра ове године порасли за 33,2%.

Гувернер Козарић је додао како ЦББиХ неће одустати од иницијативе за пренос банкарске супервизије под окриље ЦББиХ. „Надамо се да ће ова или наредна Влада Републике Српске ускоро препознати предности модела који смо понудили, те да ће омогућити бх. грађанима да имају квалитет супервизије какав имају грађани већине европских држава“.

Служба за односе с јавношћу
Алмир Салиховић