Centralna banka i firma iz velike britanije preuzimaju ključne korake u uspostavljanju novog platnog sistema u Bosni i Hercegovini

31.5.2000

Centralna banka Bosne i Hercegovine, (CBBH)* i kompanija iz Velike Britanije Logica su potpisali danas ugovor o uvođenju Sistema poravnanja u realnom vremenu (RTGS) sistema na području cijele Bosne i Hercegovine. Uvodenje RTGS sistema je ključni korak u dovođenju državnog platnog sistema u liniju sa prihvaćenom međunarodnom praksom u omogućavanju komercijalnom bankarskom sektoru da preuzme pružanje usluga platnog prometa kao što se to traži Madridskom konferencijom.

RTGS sistem će obavljati hitna plaćanja velikih vrijednosti i CBBH će sada nastaviti sa izborom sistema za obavljanje plaćanja niskih vrijednosti. RTGS sistem će obezbijediti i podržavati firma Logica, koja obezbijeđuje ovaj sistem širom svijeta. Logica ce koristiti usluge domaće kompanije koja će joj pomoći oko instalisanja i zatim će obezbijediti lokalnu podršku CBBH kada sistem krene u pravo funkcionisanje. Sistem koji se treba instalisati u BiH je isti sistem koji je već korišten u 9 drugih centralnih banaka uključujući centralne banke Slovenije i Hrvatske. Rok za primjenu RTGS sistema u BiH je jako zahtijevan i CBBH je htijela da izabere samo onaj sistem koji je potpuno razvijen i dokazan u živim operacijama. Posebno je bilo važno da izabrani sistem već tri godine uspješno funkcioniše i u Sloveniji i u Hrvatskoj gdje platna i bankarska prošlost ima mnogo zajedničkog sa onom u BiH. Pored toga što će obavljati velika plaćanja jako brzo, RTGS sistem ce izgraditi povjerenje u bankarski sistem omogućavajući bankama da se potpuno oslone na poravnanje plaćanja koja su im napravljena.

Harvey Gritzman, Rukovodilac odgovoran za razvoj platnih sistema Logic-e sa centralnim bankama je rekao: "Logica je oduševljena što je izabrana za ovaj projekat. Jedan RTGS sistem je uvijek bitan za državu i ovaj Ugovor je od posebne važnosti u razvoju modernih, trzišno baziranih financijskih usluga u Bosni".

Novi platni sistem će koristiti proizvod Logic-e za poravnanje i kliring, a informacije o uplatama biće prenošene između banaka S.W.I.F.T. mrežom.

"Izabrali smo Logic-u jer nam je bio potreban visoko stručan i pouzdan partner sa posebnim stručnim iskustvom u ovoj oblasti. Iskustvo Logic-e u primjeni RTGS platnih sistema širom svijeta pokazalo se neprocjenjivim jer nam je obezbijedilo provjereno, moderno rješenje", rekao je viceguverner Kemal Kozarić, koji je potpisao ugovor u ime CBBH.

Za dalje informacije, molim vas kontaktirajte Ured za Odnose sa javnošću CBBH na 071/278-123 ili putem e-mail-a na [email protected].