Потписан Уговор о размјени КМ у филијалама Volksbank у Хрватској

13.4.2000.

Гувернер Централне банке Босне и Херцеговине, (ЦББХ). Гдн. Peter Nicholl, је данас послије подне потписао уговор са представницима Volksbank д.д. Загреб о размјени конвертибилне марке (КМ) на филијалама Волксбанк у Хрватској почевши од 1.маја. 2000.

У овом моменту КМ се купује и продаје у свих 75 филијала Сплитске банке д.д. у Хрватској, ипак већина ових филијала се налази дуж Хрватске обале. Додавање Волксбанк и ширење њеног пословања у Хрватској це помоћи да се размјена КМ-а учини доступнијом и приступачнијом у другим дијеловима земље као што су Загреб, Вараждин, Ријека, али исто тако и у Сплиту. Планови за ширење Volksbank d.d. Croatia предвиђају отварање филијале у Осијеку.

ЦББХ је била јако активна у посјећивању страних земаља у регији, у изграђивању мреже банака гдје би БиХ грађани могли размјењивати своје КМ, ипак Volksbank d.d. Croatia се сама обратила ЦББХ и тражила да јој се омогући да размјењује КМ у Хрватској.

"Прије неког времена сам рекао да ако будемо стрпљиви и испунимо наше обавезе у погледу заштите валутног одбора а тиме и КМ-а, да ће нам ускоро банке саме долазити, и зато смо овим јако задовољни," рекао је гувернер Nicholl.

КМ је тренутно доступна за размјену у партнерским банкама у Аустрији, Републици Чешкој, Њемачкој, Мађарској, Словачкој, Словенији и Швицарској. Прелиминарни договори су постигнути са турским банкама за почетак размјене КМ у љето 2000. ЦББХ це направити обавјештење за штампу по питању турских банака када се уговори финализирају.

Даље информације су доступне преко Уреда за Односе са Јавношћу, Централне банке Босне и Херцеговине у Сарајеву на 071/278-100 лок. 123 или путем е-маил-а на [email protected].