ЦББиХ демантује Bamcard D.D.

9.3.2007.

Централна банка Босне и Херцеговине демантује BamCard d.d. који је у саопштењу, објављеном у медијима, навео да је "на основу података које је објавила Централна банка Босне и Херцеговине, BamCard најпопуларнија кредитна картица у БиХ".

Став да је BamCard најпопуларнија кредитна картица у БиХ је став BamCardа d.d., а не Централне банке Босне и Херцеговине, што се може закључити из саопштења које је објавио BamCard d.d.

Централна банка Босне и Херцеговине је, наиме, 7. марта 2007. године објавила саопштење за јавност са подацима о картичном пословању у БиХ у 2006. години. У саопштењу су наведени подаци о стању броја картица у БиХ, закључно са 31. децембром 2006. године, те подаци о броју и вриједности трансакција оствареним у 2006. години употребом картица - кредитних, дебитних и картица са одгођеним плаћањем.

Намјера Централне банке Босне и Херцеговине је била да овим саопштењем укаже на показатеље о стварном коришћењу банкарских картица на нивоу БиХ, без давања било каквих оцјена.

Медији су потом пренијели саопштење које је објавио BamCard d.d који је, поредећи податке Централне банке Босне и Херцеговине о броју кредитних картица са подацима које посједује, навео да је према подацима Централне банке Босне и Херцеговине, BamCard најпопуларнија кредитна картица у БиХ.

Пословна политика не дозвољава Централној банци Босне и Херцеговине да даје квалификације или фаворизује било коју комерцијалну банку или услугу коју она пружа, па тако ни да даје оцјене о томе која је кредитна картица најпопуларнија у Босни и Херцеговини.

Стога је оцјена да је BamCard најпопуларнија картица у земљи оцјена фирме BamCard d.d., а не Централне банке Босне и Херцеговине.

Служба за односе са јавношћу
Координатор
Зијада Ковач