Potvrđen kreditni rejting BiH – B2 sa stabilnim izgledima

18.9.2008

Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service objavila je danas, 18. septembra 2008. godine da Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting, B2 sa stabilnim izgledima.

U Godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, Moody's Investor Service navodi da ovaj rejting sa stabilnim izgledima odražava stalne političke i ekonomske izazove sa kojima se zemlja suočava, uključujući više nivoa vlada i ograničenu ekonomsku bazu. Izvještaj Moody'sa potvrđuje kontinuiran ekonomski rast, ali usporenim tempom, uz umjerenu zaduženost vlade.

Prema mišljenju analitičara agencije Moody's, institucije države su i dalje slabe i po globalnim i po regionalnim standardima. Jačanje institucija je usporeno zbog složene strukture države i nedovoljne saradnje između različitih nivoa vlasti.

Moody's ocjenjuje da Bosna i Hercegovina ima srednji nivo finansijske snage, nizak nivo ekonomske i institucionalne snage, te visok nivo osjetljivosti na rizike.

U proteklih pet godina, fiskalna politika je bila umjereno konstruktivna, a 2007. je četvrta godina zaredom u kojoj je ostvaren fiskalni suficit.

Postoji manji rizik da bi povećane političke tenzije mogle dovesti do ekonomskih i finansijskih stresova. Bankarski sistem u BiH je takav da se ozbiljne finansijske krize ne čine mogućim. Bankarskim sistemom dominiraju filijale zapadnoevropskih banaka, koje su uvele poboljšane tehnike upravljanja rizikom i za koje stručnjaci iz Moody'sa očekuju da bi, u slučaju stresa, obezbijedile dodatni kapital.

U skladu sa uobičajenom praksom u svijetu, Bosna i Hercegovina će u ovoj godini angažovati još jednu rejting agenciju, Standard and Poor's, te se dodjela kreditnog rejtinga od ove kuće očekuje do kraja godine. 


Newsletter CBBiH