Standard & Poor's: Kreditni rejting BiH ostaje isti

9.12.2009

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's objavila je da Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting, 'B+' sa stabilnim izgledima.

Potvrda istog kreditnog rejtinga kakav je S&P dodijelila Bosni i Hercegovini prošle godine, rezultat je tokova koje su analitičari pratili 2009. godine.

Prema ocjeni analitičara ove agencije, suvereni kreditni rejting Bosne i Hercegovine i dalje je pod pritiskom glomaznog i složenog političkog sistema, koji se ogleda u stalnim političkim zastojima. Ovo će nastaviti da koči proces reformi, posebno u periodu do održavanja opštih izbora 2010. godine. Fiskalno upravljanje i elastičnost nastavljaju biti slabi i pod pritiskom, između ostalog, značajnih nepredviđenih opterećenja.

S druge strane, rejting je podržan činjenicom da je Bosna i Hercegovina izričito dala prioritet servisiranju vanjskog duga. Aranžman valutnog odbora, kako ocjenjuju analitičari S&P, uspješno je usmjeravao ekonomiju kroz turbulentan period od godinu i po dana, što je također osiguralo podršku ovakvom rejtingu zemlje. Monetarna stabilnost, koja je osigurana valutnim odborom, pojačana je potpisivanjem stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, vrijednog 1,57 milijardi US dolara. Stand-by aranžman je pomogao da se ograniči rizik nekontrolisanog poremećaja u finansijskim prilivima u Bosnu i Hercegovinu, što je ublažilo vanjski pritisak, a zadržalo snažan potencijal za rast.

Uspješno izvršenje stand-by aranžmana trebalo bi da dovede do poboljšanja, neophodnih za fiskalnu fleksibilnost, a to zavisi od provedbe sveobuhvatne fiskalne strategije u cilju prijeko potrebne budžetske konsolidacije i smanjenja javne potrošnje.

Analitičari S&P smatraju da će implementacija planiranih politika biti politički izazov, imajući u vidu da to zahtijeva smanjenje potrošnje, kao i pritiske na socijalne transfere na brojnim nivoima, naročito u svjetlu predstojećih opštih izbora. Slijedom ukupnog vladinog deficita u 2009. godini, koji je procijenjen na skoro 5% BDP, analitičati S&P očekuju da će u 2010. godini biti smanjen na oko 4% BDP, uglavnom zahvaljujući stand-by aranžmanu. Kao rezultat toga, očekuje se da će ukupan vladin dug, koji je u 2009. godini dostigao 34% BDP, u narednoj godini iznositi 37% BDP.

Bankarski sektor je u 2009. godini ostao stabilan uprkos teškoćama koje su se desile 2008. godine. Kao dio stand-by aranžmana, glavne banke u stranom vlasništvu su se obavezale da će zadržati prekograničnu izloženost u Bosni i Hercegovini i adekvatno podržati svoje ispostave tokom 2010. godine.

Perspektive za dalju integraciju u Evropsku Uniju, kao i snažna podrška međunarodne zajednice u sprečavanju destabilizirajućih faktora, kako finansijskih tako i političkih, predstavljaju pozitivan uticaj na dodijeljeni suvereni kreditni rejting Bosne i Hercegovine.

Služba za odnose sa javnošću


Newsletter CBBiH