Moody's snizio izglede u sklopu ocjene kreditnog rejtinga BiH

17.5.2011

Međunarodna agencija za ocjenu suverenog (državnog) kreditnog rejtinga  «Moody's Investor Service» snizila je izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine.

Agencija «Moody's» je zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B2, ali je snizila izglede (outlook) sa stabilnih na negativne, navodeći kao razloge političke zastoje i s tim u vezi odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi.

Agencija «Moody's» navodi da su negativne izglede kreditnog rejtinga, uglavnom, prouzrokovali politički zastoji i činjenica da zakonodavna i izvršna vlast na nivou BiH nije uspostavljena sedam mjeseci nakon opštih izbora koji su održani u oktobru prošle godine, te s tim u vezi da odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi stvara prepreke Bosni i Hercegovini da dobije statusa kandidata Evropske Unije (EU).

Promjene izgleda (outlook) mogu dovesti do sniženja kreditnog rejtinga zemlje u narednih 12 do 18 mjeseci ukoliko, prema ocjeni analitičara agencije «Moody's», ne dođe do poboljšanja prilika koje su dovele do ocjene o pogoršanju izgleda za BiH.

Služba za odnose sa javnošću


Newsletter CBBiH