Potpisan Memorandum o razumijevanju između CBBiH i GIZ-SPI

Predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - Program jačanja javnih institucija (GIZ-SPI) potpisali su 9. februara 2012. godine u Sarajevu Memorandum o razumijevanju.

Ovim memorandumom definisani su oblici tehničke pomoći GIZ-SPI-a Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Podrška GIZ-SPI-a Centralnoj banci Bosne i Hercegovine može, između ostalog, biti u obliku konsultantskih usluga koje pružaju međunarodni i domaći eksperti, obuke na radnom mjestu, izgradnje profesionalnih kapaciteta putem seminara, i izrade i realizacije rješenja u oblasti informacijske tehnologije.

Cilj saradnje između CBBiH i GIZ-SPI je jačanje kapaciteta CBBiH u svrhu doprinosa pripremama CBBiH za pristup Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB) i podršci harmonizaciji standarda CBBiH sa standardima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji, te osmišljavanja novih metoda i pravila gdje je to potrebno, i usavršavanja procesa, politika i praksi.

Sredstva za realizaciju programa obezbijedila je Vlada SR Njemačke.

U ime CBBiH Memorandum o razumijevanju je potpisao guverner CBBiH dr Kemal Kozarić, a u ime GIZ-a voditelj Programa jačanja javnih institucija Reinhard Luke.

 

Služba za odnose s javnošću


Newsletter CBBiH