Guverner Softić: Saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama od izuzetnog značaja za BiH

15.9.2022

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić učestvovao je 15. 9. 2022. godine na sastanku holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovine.

Sastanku u Sarajevu su, uz delegaciju Bosne i Hercegovine, prisustvovale i delegacije još 14 zemalja članica holandsko-belgijske konstituence: Belgije, Bugarske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Gruzije, Izraela, Luksemburga, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Rumunije i Ukrajine. Delegacije u pravilu predvode ministri finansija/guverneri zemalja članica u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, te guverneri centralnih banaka zemalja članica konstituence.

Sastanci konstituence održavaju se svake godine u nekoj od zemalja članica, a ovo je drugi put da se ovakav sastanak održava u Bosni i Hercegovini. Svrha organizovanja sastanaka je razgovor o pitanjima bitnim za zemlje članice konstituence. To je, takođe, prilika i za ministre finansija i guvernere centralnih banaka zemalja članica konstituence da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, više generalne prirode o kojima konstituenca treba imati zajednički stav na sastancima izvršnih direktora MMF-a i SB.

Guverner Softić je, na sastanku konstituence, imao izlaganje koje u cijelosti objavljujemo.

Izlaganje guvernera:

Vaše ekselencije, dame i gospodo,

Poštovane kolege guverneri,

Veliko mi je zadovoljstvo što mogu prezentirati svoje izlaganjene na sastanku konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svijetske banke. Veoma sam ponosan što je Bosna i Hercegovina domaćin ovako značajnog događaja. Mislim da je ovo savršeno mjesto za naš susret u ovom sve više polarizovanom  i podijeljenom svijetu. Dijelimo iste probleme i istu sudbinu pa su saradnja, razmjena mišljenja i iskustava važniji nego ikad.

 Kao guverner centralne banke, govoriću o tri glavne teme:

1. Centralna banka BiH i 25 godina postojanja

2. Naši odnosi sa MMF-om i Svjetskom bankom

3. Kako vidimo budućnost?

 

1. Dostignuća Centralne banke BiH u njenoj 25-godišnjoj istoriji

Centralna banka Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 25 godina postojanja. Počeli smo sa radom 11. augusta 1997. godine. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje je održana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. Uspjeli smo održati naš valutni odbor u funkciji, služeći makroekonomskoj stabilnosti i društvu. On se pokazao  uspješnim i otpornim u dobrim vremenima, ali i u krizama kao što su finansijska kriza 2008., pandemijska 2020., kao i sadašnja s ratom u Ukrajini.

U vrijeme krize Centralna banka Bosne i Hercegovine :

- obezbijeđuje dovoljno novca u opticaju za banke i građane,

- održava efikasan platni sistem u zemlji bez kašnjenja,

- vodi koordinaciju i komunikaciju na visokom nivou između ostalih institucija u zemlji, i

- održava pravovremenu i transparentnu javnu komunikaciju.

Na taj način smo održali stabilnost i povjerenje u domaću valutu – konvertibilnu marku, čime smo doprinijeli ukupnoj finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

 Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine. Prošli smo dinamičan put, od uspostavljanja jedinstvene valute Bosne i Hercegovine, preko reforme platnog prometa i bankarskog sektora, do brojnih realizovanih projekata sa domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, što nas je etabliralo kao jaku, stručnu i odgovornu instituciju.

CBBiH je također prepoznata od strane relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija kao institucija visokog kredibiliteta koja svoje poslovanje kontinuirano usklađuje sa najboljom praksom i standardima centralnog bankarstva.

Uspješna realizacija svih zadataka i aktivnosti ne bi bila moguća bez maksimalnog profesionalizma i angažmana svih uposlenika naše ustanove.

Ali isto tako, velika zahvalnost za naša dostignuća ide našim partnerima, centralnim bankama u regionu i Evropi, i partnerskim institucijama koje su bile uz nas od samog početka, kao što su MMF i Svjetska banka.

2. Naši odnosi sa MMF-om i Svjetskom bankom

Imali smo plodnu i korisnu saradnju sa MMF-om. U tom periodu zemlja je imala šest programa sa MMF-om. Centralna banka je imala veliku tehničku pomoć u izgradnju kapaciteta, obuci i edukaciji, uključujući Joint Vienna Institute. Redovne misije iz prema članu IV su nam uvijek bile od velike koristi. Također, misije Procjene sigurnosnih mehanizama čije smo savjete shvatili vrlo ozbiljno i implementirali ih bez odlaganja. Potpuno smo svjesni koliko je važno imati jake mehanizme zaštite našeg cjelokupnog poslovanja. Na osnovu tih preporuka značajno smo unaprijedili organizaciju i upravljačke strukture.

Također bih želio da zahvalim MMF-u na vanrednoj dostupnosti finansijskih sredstava tokom teških vremena pandemije u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) i na alociranju specijalnih prava vučenja (SDR) prošle godine. To je pomoglo našoj zemlji da pokrije potrebe za dodatnim finansiranjem i da se izbori sa krizom. U vezi sa ovim aranžmanom, CBBiH je uspješno realizovala sve zadatke kao fiskalni agent za BiH.

Konačno, već neko vrijeme se razgovara o mogućem novom programu sa MMF-om. Čvrsto vjerujem da bi našoj ekonomiji dobro poslužio ovaj novi aranžman. Pomoć MMF-a je potrebna ne samo u finansijskom smislu, već i za jačanje naše domaće reformske agende. Strukturalne reforme bi povećale efikasnost naše privrede i ubrzale naš proces pristupanja EU.

Jedan od važnih segmenata privrede su naši platni sistemi. Trenutno radimo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, EU i Svjetskom bankom na projektu modernizacije platnog prometa. Ovo će nam pomoći da poboljšamo prekogranična plaćanja kao važan dio našeg procesa evropskih integracija u budućnosti.

Koristim ovu priliku da zahvalim Svjetskoj banci za veoma dobru saradnju sa CBBiH u prošlosti, naročito u okviru programa vezanog za platne sisteme i doznake, razvoja funkcije nadgledanja platnih sistema i okvira finansijske stabilnosti.

  1. Kako vidimo budućnost?

U kratkim crtama, napravili smo promjene u mnogo različitih oblasti u CBBiH u proteklih nekoliko godina.  Napravili smo značajne promjene u našoj organizaciji i upravljačkim strukturama. Na primjer:

-          Uveli smo novo integrisano upravljanje rizikom

-          Razvili smo funkciju praćenja usaglašenosti sa propisima.

-          Radimo na promjenama u digitalnim plaćanjima i digitalizaciji finansija

-          Posvećujemo pažnju razvoju novih pokazatelja sistemske stabilnosti kao što su testiranje likvidnosti i solventnosti na stres

-          Značajno smo poboljšali naše makroanalitičke sposobnosti stvarajući polugodišnje projekcije i naše brze projekcije za osnovne makroekonomske varijable.

-          Broj naših naučnih radova je povećan

-          Na kraju, ali ne i najmanje bitno, značajno smo poboljšali transparentnost i komunikacionu strategiju.  

Ne radi se samo o korištenju društvenih medija i saopštenjima za javnost nego i objašnjavanju naših strategija i stanovišta u intervjuima, kao i  efikasnijem odgovoranju na sva pitanja sa kojima se suočavamo. 

Međutim,  svjesni smo da mnogo treba uraditi u budućnosti. Dozvolite da nešto od toga spomenem. 

  1. Prvo se odnosi na zelene finansije. Postoji stara izreka: Budi ona promjena koju želiš da vidiš u svijetu. Dakle, treba da smanjimo našu emisiju ugljen dioksida i bolje čuvamo okolinu. CBBiH već izražava interes da učestvuje u inicijativama vezanim za klimatske promjene i upravljanje rizicima vezanim za klimu u finansijskom sektoru. 
  2. Drugo pitanje je inkluzija. Ulažemo napore vezane za finansijsku inkluziju i edukaciju. Za Bosnu i Hercegovinu, ovo je veoma bitno pitanje naročito u pogledu održivih doznaka. U CBBiH, posebno obraćamo pažnju na aspekt rodne jednakosti, naš upravljački tim ima više od 50% žena menadžera. Generalno,   u zemlji moramo uraditi više vezano za inkluziju, naročito rodnu jednakost. MMF je nedavno utvrdio da rodna pitanja mogu biti od suštinskog značaja na makro nivou.  
  3. Treće, još mnogo toga se mora uraditi u oblasti sajber sigurnosti. Sajber rizici su u porastu. Ozbiljno shvatamo ovo pitanje unapređujući sajber sigurnost i provodeći  procjene sajber rizika. Međutim, moramo više da uradimo na generalnoj koordinaciji u toj oblasti.

Dame i gospodo, situacija ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, je nesigurna i promjenjiva. Na sastanku centralnih banaka prošlog mjeseca u Džekson Houlu (Jackson Hole) jasno je potvrđeno ovo stanovište.

Izazovi bez presedana očekuju centralne banke. CBBiH će nastaviti da održava svoju monetarnu politiku i stabilnost i nastaviće i dalje da unapređuje svoje poslovanje osiguravajući kredibilitet kao najdragocjeniju imovinu koju centralna banka ima.

Lično sam optimista u pogledu budućnosti, a zajednički rad je jedini način da krenemo iz krize prema oporavku. Hvala za vašu pažnju.

PDF dokumentNewsletter CBBiH