Guverner Softić prisustvovao Proljetnom zasjedanju MMF-a i SB u Vašingtonu

16.4.2023

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić boravio je Vašingtonu gdje je, u sastavu delegacije BiH, prisustvovao Proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB).

Tokom boravka u Vašingtonu, održani su biletarni sastanci sa zamjenikom direktora MMF-a Bo Leejem i direktorom MMF-a za Evropu Alfredom Kammerom, te ostalim visokim zvaničnicima MMF-a i SB. Razgovarano je o ekonomskoj situaciji u BiH, u svjetlu globalnih ekonomskih kretanja, uz osvrt na izazove koji uključuju visoku inflaciju, te o odlukama monetarne politike koje se poduzimaju s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti.

Guverner Softić istakao je kako je CBBiH prevazišla, po svemu izazovnu 2022. godinu, te je restrukturirajući portfolio, smanjila izloženost tržišnim rizicima.

Na sastancima, guverner Softić je istakao da male zemlje poput BiH ne mogu učiniti mnogo u borbi protiv porasta međunarodnih tenzija niti povećanja svjetskih kamatnih stopa. Najbolje što mogu učiniti je da se pripreme za vanjske šokove, te povećaju vlastitu otpornost na njih tako što će osigurati da nema značajnih makroekonomskih neravnoteža, posebno u fiskalnoj oblasti. S tim u vezi, pravovremene strukturne reforme, kako je naglasio guverner, od izuzetnog su značaja za našu zemlju.

„Za valutni odbor kao što je naša CBBiH najbolja politika je držati se naših glavnih principa kao garancije stabilnosti“, zaključio je guverner Softić.

Takođe, guverner je prisustvovao i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizovao s guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kojem su razmatrani ekonomski izgledi, potencijalni rizici od recesije i izazovi za Evropu za naredni period.

Na Proljetnom zasjedanju MMF-a i SB okupiljaju se zvaničnici centralnih banaka i ministri finansija zemalja članica kako bi razgovarali o globalnoj situaciji, uključujući svjetske ekonomske izglede, iskorjenjivanje siromaštva i ekonomski razvoj.Newsletter CBBiH