Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz potporu Vlade Švicarske

28.9.2023.

U Ženevi je potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta središnjih banaka (BCC) koji se realizira uz potporu Vlade Švicarske, čime je službeno označen početak provedbe treće faze višegodišnjeg partnerstva, za razdoblje 2023 - 2028.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić i veleposlanik Nj. E. Dominique Paravicini, rukovoditelj Odjel za gospodarsku suradnju i razvoj SECO-a, u ime Švicarskog tajništva za gospodarske poslove (SECO).

U okviru partnerstva i strategije potpore Švicarske Bosni i Hercegovini postoji iznimno uspješna suradnja s CBBiH, koja se ostvaruje uz intenzivne konzultacije sa SECO-om i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švicarke pruža potporu CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, s ciljem adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

Guverner Softić je izrazio zahvalnost na potpori koju je pružila Švicarska u gospodarskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine, te naglasio da CBBiH već godinama gradi iznimno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim financijskim institucijama.

„Iznimno cijenim što je Vlada Švicarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također zahvaljujem SECO na potpori i tehničkoj pomoći da se uskladimo sa standardima Europske unije i najboljim međunarodnim praksama središnjeg bankarstva“.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom „Neujednačeni izgledi rasta“ koja se održava 27. i 28. rujna 2023. u Ženevi. Obraćajući se sudionicima konferencije, guverner Softić je istaknuo da je stabilna i snažna središnja banka iznimno važna za cjelokupno gospodarstvo Bosne i Hercegovine i njene građane. Imajući u vidu prilike u Bosni i Hercegovini, važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu su vrlo važni kao ključni čimbenici makroekonomske i financijske stabilnosti, kazao je guverner.

 Newsletter CBBiH