Наставак јачања капацитета ЦББиХ уз подршку Швајцарске владе

28.9.2023.

У Женеви је потписан Споразум о наставку Програма билатералне помоћи и изградње капацитета централних банака (BCC) који се реализује уз подршку Владе Швајцарске, чиме је озваничен почетак реализације треће фазе вишегодишњег партнерства, за период 2023 - 2028.

Споразум су потписали гувернер Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ) др Сенад Софтић и амбасадор Њ. Е. Dominique Paravicini, руководилац Одјељења за економску сарадњу и развој SECO-а, у име Швајцарског секретеријата за економске послове (SECO).

У оквиру партнерства и стратегије подршке Швајцарске Босни и Херцеговини одвија се изузетно успјешна сарадња са ЦББиХ, који се реализује уз интензивне консултације са SECO и Институтом за међународне студије из Женеве. Овим програмом Влада Швајцарке пружа подршку ЦББиХ у унапређењу кључних функција с аспекта модерног и доброг управљања, у циљу адекватне припреме и спремности ЦББиХ за глобалне и ЕУ интеграције.

Гувернер Софтић је исказао захвалност за подршку коју је пружила Швајцарска у економском и социјалном развоју Босне и Херцеговине, те је нагласио да ЦББиХ већ годинама гради изузетно квалитетне односе са швајцарском Владом и њеним финансијским институцијама.

„Изузетно цијеним што је Влада Швајцарске препознала значај и улогу Централне банке Босне и Херцеговине. Такође, захваљујем се SECO на подршци и техничкој помоћи коју нам пружа у хармонизацији са стандардима Европске уније и најбољим међународним праксама централног банкарства“.

Потписивање споразума уприличено је у оквиру 11. годишње конференције BCC-а под називом „Неуједначени изгледи за раст“ која се одржава 27. и 28. 9. 2023. у Женеви. Обраћајући се учесницима конференције, гувернер Софтић је истакао да је стабилна и снажна централна банка од изузетног значаја за цјелокупну економију Босне и Херцеговине и њене грађане. Имајући у виду околности у Босни и Херцеговини, веома су важни монетарна стабилност, валутни одбор и повјерење у домаћу валуту као кључни фактори макроекономске и финансијске стабилности, казао је гувернер.

 Newsletter CBBiH