Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH posjetila CBBiH

15.11.2023

Centralna banka Bosne i Hercegovine ugostila je danas, 15. 11. 2023. godine delegaciju Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić i viceguverneri mr. Marko Vidaković i dr. Željko Marić zahvalili su na posjeti i interesovanju visokih zvaničnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rad Centralne banke, te su goste informisali o aktivnostima, rezultatima i izazovima. Ovom prilikom, predstavnici Centralne banke istakli su važnost ove institucije i njen doprinos monetarnoj, kao i finansijskoj  stabilnosti.

Aktivnosti koje u okviru svog zakonskog mandata provodi, doprinos su Centralne banke Bosne i Hercegovine privredi i građanima zemlje, kazao je guverner i dodao da je izuzetan uspjeh u radu iskazan kroz značajan porast koeficijenta pokrića valutnog odbora, ukupnog kapitala, i posebno visoke neto dobiti, rezultat poduzimanja preventivnih i adekvatnih mjera u oblasti investiranja deviznih rezervi.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je profesionalan i odgovoran rad Centralne banke Bosne i Hercegovine, naglasivši da su, u aktuelnom trenutku, stabilnost, te njena uloga i doprinos od ključnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Zajednički zaključak ovog sastanka je prioritetno usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, čijim bi se neusvajanjem Bosna i Hercegovina mogla ponovo naći na sivoj listi Moneyvala, što bi imalo finasijske, političke i ekonomske posljedice za građane Bsone i Hercegovine.

Delegaciju Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sačinjavali su predsjedavajuća Zajedničke komisije Ermina Salkičević-Dizdarević, prvi zamjenik predsjedavajuće Ilija Cvitanović, drugi zamjenik predsjedavajuće Čedomir Stojanović, članovi Mladen Bosić,  Dženan Đonlagić, Snježana Novaković-Bursać, Šemsudin Dedić, sekretar  Edin Mukinović i stručni savjetnik Dženan Suljović.Newsletter CBBiH