Ambasador Holandije posjetio CBBiH

14.3.2024

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), dr. Jasmina Selimović sastala se sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Henk van den Doolom. Susret je pružio priliku za isticanje važnosti članstva Bosne i Hercegovine u Belgijsko-holandskoj konstituenci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u kontekstu podrške očuvanju monetarne stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema.

Tokom razgovora, guvernerka Selimović naglasila je značajan doprinos valutnog odbora stabilnosti valute, što je, zajedno s monetarnom politikom, ključno za očuvanje finansijske stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o projektu finansijske pismenosti, koji se realizuje u saradnji s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ministarstva finansija Holandije. Projekat ima za cilj podizanje nivoa finansijske pismenosti i inkluzije, te je usmjeren na jačanje finansijske edukacije kako bi se promovisao prosperitet građana i pružila podrška razvoju malih i srednjih preduzeća. Ovom prilikom je naglašeno da CBBiH ima vodeću ulogu u ovom projektu, što potvrđuje njenu posvećenost poboljšanju finansijske edukacije i inkluzije u zemlji.

Ambasador Van den Dool je potaknuo jačanje i razmatranje otvaranja novih polja za saradnju sa CBBiH, što je guvernerka podržala, ističući da je međunarodna institucionalna saradnja kroz zajedničke projekte, usavršavanja i razmjenu iskustava i znanja, od suštinskog značaja za dalji napredak CBBiH.

Sagovornici su se složili da je nastavak evropskih integracija od velike važnosti za budući prosperitet Bosne i Hercegovine, te su naglasili opredijeljenost ka ostvarivanju tog cilja.

Ovaj sastanak simbolizuje kontinuiranu podršku i saradnju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Holandije, te zajedničku posvećenost jačanju ekonomske stabilnosti, finansijske edukacije i inkluzije, kao i integriteta CBBiH.Newsletter CBBiH