Snižen kreditni rejting BiH

1.12.2011

Međunarodna agencija Standard&Poor's snizila je kreditni rejting Bosni i Hercegovini sa B+ na B, uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama.

U izvještaju agencije Standard&Poor's navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, a što se vidi u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH. Ovo se ogleda u nedostatku napretka u usvajanju državnog budžeta za 2011. i 2012. godinu i nepostojanju državne vlade 13 mjeseci nakon izbora.

Fokus na unutrašnje političko stanje još više slabi mogućnosti pridruženja Evropskoj uniji. Ovo će odvratiti dotok stranog kapitala i prolongirati dugoročno mogućnosti rasta, navode analitičari Standard &Poor's. 

Nemogućnost da se postigne dogovor o državnom budžetu za 2011. godinu je opstruirala usvajanje fiskalnog okvira za 2012-2014. koji je potreban da bi se usvojio državni budžet za 2012. godinu.

Prema mišljenju analitičara, politička nestabilnost nanosi štetu ekonomiji BiH i dugoročnim izgledima za rast, uz najniži dotok stranog kapitala od 2000. godine. Standard&Poor's očekuje da će stvarni rast BDP-a po glavi stanovnika biti blizu nule u 2012. godini, da će fiskalni deficit biti smanjen na 3,2% BDP-a ove godine, te da će spustiti ispod 3,0% u 2012. godini, dijelom zbog ograničenja u privremenom finansiranju. Također se procjenjuje da je deficit tekućeg računa BiH povećan u 2011. godini na 7,4% BDP-a. Za iduću godinu negativni rizici za prognozu proističu ne samo iz situacije u zemlji nego i sve lošijeg vanjskog okruženja, pogotovo kod ključnih trgovinskih partnera.

Stavljanje rejtinga na posmatranje odražava vjerovatnoću daljeg spuštanja u niži rang u slučaju da politička i ekonomska situacija ne krene u pozitivnom smjeru. U slučaju da trenutno nepovoljna situacija bude riješena, rejting će se, vjerovatno, stabilizovati na sadašnjem nivou.

Služba za odnose sa javnošću

 


Newsletter CBBiH