Standard&Poor's – kreditni rejting isti, izgledi popravljeni

29.3.2012

Međunarodna agencija Standard&Poor's zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji ostaje B, i definisala izglede kao stabilne, uklonivši time rejting s pozicije posmatranja na koju je stavljen zbog mogućih negativnih implikacija.

Standard&Poor's smanjila je 30. novembra 2011. godine kreditni rejting BiH s B+ na B, uz stavljanje rejtinga na posmatranje zbog  mogućih negativnih implikacija. U novom izvještaju, od 28. marta 2012. godine, Standard&Poor's zadržala je kreditni rejting BiH, ali su izgledi rejtinga uklonjeni s pozicije posmatranja zbog negativnih očekivanja, i popravljeni na stabilne.

Potvrđivanje kreditnog rejtinga i njegovi stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara agencije Standard&Poor's da su se politički i fiskalni izgledi ili očekivanja popravili nakon formiranja Vijeća ministara BiH, usvajanja budžeta za 2011. godinu i usvajanja globalnog fiskalnog okvira.

Kratkoročni izazovi, poput budžeta za 2012. godinu i političke neizvjesnosti, ostaju ukoliko vlasti ne uspiju riješiti navedena osjetljiva pitanja. Kao dugoročne izazove, analitičari navode provedbu reformi, kandidaturu za članstvo u EU, članstvo u NATO-u i smanjenje potrošnje javnog sektora. 

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara da će se političko okruženje stabilizovati nakon što je uspostavljeno Vijeće ministara BiH, čime će se omogućiti efikasnije upravljanje javnim finansijama.

Rejting bi, upozoravaju analitičari, mogao biti smanjen u slučaju značajnog (dugotrajnog) odgađanja usvajanja budžeta za 2012. godinu i odlaganja servisiranja vanjskih obaveza kao što je to bio slučaj u  januaru ove godine.  

 

Služba za odnose s javnošću


Newsletter CBBiH